Olcsó villanymotor…

ami talán nem is annyira olcsó villanymotor, ha kiderül, hogy közel sem azt teljesíti, ami az adattábláján szerepel.

Vásárlóink a hasítógépükhöz az egyéb alkatrészeken kívül, gyakran az interneten rendelnek villanymotort is. Ami teljesen természetes. Csakhogy ezeknek a villanymotoroknak az áruk gyakran természetellenesen alacsony! És ez baj? -teheti fel bárki a kérdést!

Mire is gondolunk?
Mindenkit megértünk, aki amikor szembesül a ténnyel: hogy egy minőségi, számlaadással, legalább egy év garanciával, megfelelő szervizháttérrel rendelkező, leinformálható magyarországi kereskedőnél kínált 2,2 kW-os egyfázisú 1440 f/p fordulatú villanymotor ára 70-90.000 Ft között mozog, az első és még a második hallásra is soknak találja.

Aztán tovább keresgél és talál cégeket, akik egy ilyen paraméterekkel rendelkező motort 30-40.000 Ft között kínálnak.
A következő rácsodálkozás akkor történik, amikor meghallják, hogy egyfázisú motorból akár 4 kW-osat is kaphatnak, holott addig, akikkel beszéltek/leveleztek azoktól azt hallották, hogy „egy fázis (230v) esetén a legnagyobb motor 3 kW-os. 4 kW-ot esetleg frekvenciaváltóval lehet elérni, de az egészen más történet és költségtartomány.
Ezen felbuzdulva örömmel veszik meg ezeket a harmincpárezer forintos motorokat.

Képünk illusztráció!

Csakhogy jön a feketeleves!

Azt már tudjuk, hogy a nyomdafesték sok mindent elbír. Nos, a kínai szitanyomó gépekkel is ez a helyzet. A kínai üzemben a szitanyomó gép gyakran, de nem véletlenül olyan adattáblát nyomtat a villanymotornak, amilyet a vásárló látni szeretne és nem olyat, ami a motor valós paramétereit tükrözi.

Ez bizony már csak akkor derül ki, amikor a motornak teljesítenie kellene. A fűrészelés alig megy, a hasítókúp beleszorul a fába.
Ilyenkor végigmegyünk a probléma lehetséges okain és megállapítjuk, hogy a gép méretezése jó, a motor lehet a ludas.

A bejegyzésben említett vevőink közül kettővel beszéltünk, aki bemérette az új, olcsón vásárolt motorját és a mérések azt mutatták, hogy a 2,2 kW-os motor alig 1,5 kW-ot, a 4 kW-osként vásárolt pedig 2,5 kW-ot teljesít.

Ezután ráadásul futhattak a pénzük után, mert az eladó másodszorra fel sem vette a telefont, vagy teljesen elzárkózott a termék visszavételétől.

Konklúzió: a költségkeret mindenkinél szűkös és a pénztárca is gyakran üresebb, mint kellene, hogy legyen,
de kérünk mindenkit, hogy körültekintően vásároljon és a túl olcsó alkatrész/termék ébresszen gyanakvást!
Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy csak a drága a jó, mert természetesen nincs is így, de a gyanúsan jó vételek gyakran rizikósak.
Egy öreg, vagy újratekercselt öreg EVIG motor szinte az örökkévalóságig + 1 napig elmegy és az is ezt az árkategóriát képviseli, mi biztosan inkább az öreg motort választanánk.

Köszönjük hogy végigolvasta!

Villanymotor kínálatunk ide kattintva elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük