Szalagfűrészlap kisokos 3. rész: fogalak, fogosztás

Gyakran derül ki a vásárlóinkkal folytatott levelezésekből, telefonbeszélgetésekből, hogy a szalagfűrészgépükön egész eddig rossz paraméterekkel rendelkező fűrészlap volt, amit az ügyfél eddig nem is tudott, mert vagy már a géppel együtt az adott méretű lapot kapta és később is ilyet vásárolt, vagy teljesen rossz tanácsot kapott a lap kiválasztásához. Így a lap folyton berepedezett, elszakadt, nem lehetett egyenesen vágni, gyorsan elvesztette az élét, és még sorolhatnánk. Ezért cikksorozatot indítunk a szalagfűrész lapok témakörében. Szeretnénk, ha mindenki megismerné a fűrészlapok legalapvetőbb paramétereit, hogy mindenki olyan fűrészlapot válasszon a gépéhez, ami az adott géphez és feladathoz is optimális.

Fogalak:
A fafeldolgozó ipar többféle fogalakkal rendelkező fűrészlapokat használ.
Mi most a két leggyakoribbra térünk ki, leginkább azért, mert vásárlóink 99%-a tűzifa-fűrészelésre, deszkák, kerítésoszlopok vágására használja a szalagfűrész gépét, ezért mi is ezen két típusú fogalakkal rendelkező fűrészlapot forgalmazzuk.
Egy 20 x 0,6 NV6 jelölésű fűrészlapon az NV ,
egy 40×0,8 W22 lapon pedig a W jelzi a fogalakot.
Nézzük meg őket:

NV fogalak: A leggyakoribb, legtöbbször használt, farkasfogúnak is nevezett fogalak. Régen csak ez a fogalak létezett, az ipar, a technológia fejlődése hozott újabb fogalakokat. Általános felhasználásra kereszt- és hosszvágásra is tökéletesen megfelelő fogalak. Élezése egyszerű, nem igényel különleges szerszámokat.

nv szalagfűrészlap fogosztás
NV fogalakú fűrészlap
vágáskész szalagfűrészlap
NV szalagfűrészlap vágáskészen

Wood-Mizer fogalak: Nagyon jó vágási tulajdonságokkal rendelkező fogtípus; egyre szélesebb körben alkalmazzák, 30 mm-től kezdve, egészen 80 mm fűrészlap szélességig. A nagy forgácstér miatt a fűrészpor-kihordási tulajdonságai nagyságrendekkel jobbak a hagyományos fogalakhoz képest. A meghajtó erő igénye lényegesen kisebb az azonos méretű NV fogalakú lapokhoz képest. Elsősorban hosszvágáshoz javasoljuk. Gyönyörű, méretpontos a vágásképe. Csak speciális élező gépen köszörülhető, így az ilyen foggal rendelkező lapok élezését minden esetben bízza szakműhelyre. (Mi vállaljuk!)

woodmizer szalagfűrészlap Forestill fogosztás
Wood-Mizer fűrészlap
Humax woodmizer
Woodmizer szalagfűrészlap vágáskészen

Fogosztás:
A foghegyek egymástól való távolsága mm-ben.

fűrészlap fogosztás

Egy 20 x 0,6 NV6 jelölésű fűrészlapon a 6,
egy 40×0,8 W22 lapon pedig a 22 jelzi a fogosztást.
Általánosságban:
– minél keményebb fát szeretnénk annál sűrűbb fogosztás az ajánlott.
– a nedvességtartalom emelkedésével a fogosztás is emelhető. Azaz az erdőben frissen vágott tűzifához nagyobb fogosztást használhatunk, mint ahhoz, ami évek óta száradt. Pl. 8-as helyett 10-es fogosztású lapot.
– Hosszvágás/keresztvágás: Hosszvágáshoz, ha a fűrészgép mérete megengedi, jó szívvel javasoljuk a Wood-Mizer fogosztást – 600-as géphez minden további nélkül.
Az NV fogosztásból is nyugodtan használhatunk 10-es fogosztást ugyanolyan fa hosszirányú vágásához, mint amihez 8-ast használtunk keresztirányú vágásra.

Összefoglalva: természetesen nem reális elvárás, hogy mindenkinél, mindig az adott feladatra leginkább alkalmas szélességű, vastagságú, fogalakú, fogosztású és megfelelően hajtogatott és élezett fűrészlap legyen készleten és csak le kelljen akasztani a szögről, amikor szükség van rá, de amennyiben tudjuk, hogy zömmel milyen keménységű fával dolgozunk, milyen vágásirányban, akkor nagy biztonsággal tudunk megfelelő lapot választani.
A választásban a hasito.hu csapata szívesen segít!

A következő cikkünk a témában egy rövid, de hasznos saját videó lesz. Egy egyszerűnek tűnő, de sokaknak eddig inkább macerás feladat megoldásában segít majd. Ígérjük, innentől gyerekjáték lesz! 🙂

Szalagfűrészlap kínálatunk: Forestill, Humax fűrészlap
Lapvezetőink: szalagfűrész lapvezető

2 thoughts on “Szalagfűrészlap kisokos 3. rész: fogalak, fogosztás

 1. Czippán Henrik

  Jó Napot.
  Szeretném kérdezni hogy a wood mizer él hegyeit ,élezés és hajtogatás után önök megedzik? Mert ahonnét én vásárlóm ott ilyen nincsen és Nagyon hamar élet veszti a fűrész lap. Esetleg mit tudnak tanácsolni. Nekem egy horizontális fűrészem van wood mizer lappal 6050mm lap hosszúság és 40mm szélesség. Van rá megoldás?
  Köszönöm a választ.
  Tisztelettel Czippán Henrik.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük