Szalagfűrészlap kisokos 2. rész: lapvastagság

Gyakran derül ki a vásárlóinkkal folytatott levelezésekből, telefonbeszélgetésekből, hogy a szalagfűrészgépükön egész eddig rossz paraméterekkel rendelkező fűrészlap volt, amit az ügyfél eddig nem is tudott, mert vagy már a géppel együtt az adott méretű lapot kapta és később is ilyet vásárolt, vagy teljesen rossz tanácsot kapott a lap kiválasztásához. Így a lap folyton berepedezett, elszakadt, nem lehetett egyenesen vágni, gyorsan elvesztette az élét, és még sorolhatnánk. Ezért cikksorozatot indítunk a szalagfűrész lapok témakörében. Szeretnénk, ha mindenki megismerné a fűrészlapok legalapvetőbb paramétereit, hogy mindenki olyan fűrészlapot válasszon a gépéhez, ami az adott géphez és feladathoz is optimális.

Mi a lapvastagság?

A szalagfűrészlap lapvastagság milliméterben kerül megadásra, mérete a fogakkal nem ellátott részen kerül lemérésre.

szalagfűrész lap lapvastagság
1 mm vastagságú szalagfűrészlap

Adott lapszélességhez többféle lapvastagság tartozhat.
Egy 20 x 0,6 NV6 jelölésű fűrészlapon ez a második szám, azaz a 0,6.
Az első cikkben a lapszélességet, azaz jelen példánál maradva a 20-at már kielemeztük. következő cikkekben kitérünk a további számra is.


Alapszabály a szükséges lapvastagság kiválasztásához:
ajánlott lapvastagság = a szalagfűrész gép kerékátmérője (mm-ben) osztva 1000-el.

Például egy 600-as kerékátmérőjű szalagfűrész esetében 0,6 mm vastag lap az ajánlott. Természetesen bizonyos kerékátmérő alatt ez a számolás nem alkalmazható, mert nincs olyan vékony lap. Illetve a kiszámolt értéktől +/- 0,1 mm-el legtöbb esetben nyugodtan eltérhetünk.
A legvékonyabb lapok az éledzett lapok, ezek vastagsága az általunk is forgalmazott Forestill lapok esetében 0,36 mm. Ezek legtöbbször a kis asztali gépeken, finom munkákhoz kerülnek felhasználásra. Ha egészen apró dolgokat, pl karácsonyfadísz akarunk kivágni, már érdemesebb dekopírfűrésszel dolgozni.

A jellemzően és széles körben, fafeldolgozáshoz használt lapvastagság a 0,6-1,0 mm-es lapvastagság. Az előző cikkben említett íves vágásokhoz pedig a lehetőség szerinti legvékonyabb lapot ajánlatos használni.

Miért fontos a megfelelő lapvastagság, azon belül is, hogy miért ne használjunk az adott kerékhez mérten túl vastag lapot?
A lapok repedezésének, majd idő előtti elszakadásának az egyik oka a túl vastag lap, ami a kerékíven túlságosan nagyot „törik”.
Persze számos másik tényező is okozhatja a repedést, pl a túlságosan a fog tövében történő hajtogatás, ami által a lapban lévő feszültség a fog tövénél vezetődik le és repedést, majd törést okoz.
Lapszakadáshoz tud vezetni a túl feszesre beállított lap is. Sokan azért állítják túl feszesre a lapokat, mert így kisebb a gép rezonanciája. Közben pedig a rezonancia okát kell megkeresni, ami gyakran a csapágyaktól ered.

Összefoglalásként: amennyiben lehetséges, használjuk a már ismertetett szabályt:
Ajánlott lapvastagság = a szalagfűrész gép kerékátmérője osztva 1000-el.

A következő cikkünkben a szalagfűrészlap fogosztásáról és a fogalakokról ejtünk majd szót.

Szalagfűrészlap kínálatunk: Forestill, Humax fűrészlap
Lapvezetőink: szalagfűrész lapvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük