Szalagfűrészlap kisokos 1. rész: lapszélesség, vágható ívek


Gyakran derül ki a vásárlóinkkal folytatott levelezésekből, telefonbeszélgetésekből, hogy a szalagfűrészgépükön egész eddig rossz paraméterekkel rendelkező fűrészlap volt, amit az ügyfél eddig nem is tudott, mert vagy már a géppel együtt az adott méretű lapot kapta és később is ilyet vásárolt, vagy teljesen rossz tanácsot kapott a lap kiválasztásához. Így a lap folyton berepedezett, elszakadt, nem lehetett egyenesen vágni, gyorsan elvesztette az élét, és még sorolhatnánk. Ezért cikksorozatot indítunk a szalagfűrész lapok témakörében. Szeretnénk, ha mindenki megismerné a fűrészlapok legalapvetőbb paramétereit, hogy mindenki olyan fűrészlapot válasszon a gépéhez, ami az adott géphez és feladathoz is optimális.

Az alábbi bejegyzésben összefoglaljuk a lapszélesség és a pontosan vágható körív közti összefüggéseket.

Mi a lapszélesség?

A lapszélesség a lapvastagság és fogosztás (természetesen ezen paraméterekről is lesz külön cikk) mellett szintén nagyon fontos tényező, amikor a szalagfűrész gépünkhöz megfelelő fűrészlapot választjuk ki.
A lapszélesség pont az, amit a neve is tükröz: a fogcsúcs és a lap túlsó fele közti távolság milliméterben megadva.
Egy 20 x 0,6 NV6 jelölésű fűrészlapon ez az első szám, azaz a 20. A következő cikkekben kitérünk a többi számra is.

szalagfűrész lapszélesség

Jöjjön egy táblázat, amiből megtudhatjuk, hogy adott szélességű lappal (a lapvastagságtól most eltekintünk) mi az a legkisebb átmérőjű körív, amit ki tudunk vágni úgy, hogy az eredmény is szép, pontos.

szalagfűrészlap szélesség

A fenti táblázatból jól látszik, hogy a vágható körív átmérője egyenes arányban áll a lapszélességgel. Röviden: minél szélesebb lapot használunk, a vágható körív is egyre nagyobb átmérőjű lesz. Kontúr, vagy ív vágásához mindig olyan keskeny lapot használjunk, amit még a fűrészgépünk megenged, de a szélessége elég kicsi a kívánt ív kivágásához.
Szintén alapszabály, hogy sose használjunk olyan lapot, ami olyan széles hogy a lap felhelyezése után a kerék hátoldalán túl lóg!

További infó: természetesen  a lap szélessége mellett a
lapvastagság is befolyásoló tényező. Mivel minél vékonyabb a lap, annál fordulékonyabb.

A továbbiakban majd kitérünk a lapok többi paraméterére, a különböző anyagokhoz ajánlott lapokra és sok minden másra is.

Szalagfűrészlap kínálatunk: Forestill, Humax fűrészlap
Lapvezetőink: szalagfűrész lapvezető

2 thoughts on “Szalagfűrészlap kisokos 1. rész: lapszélesség, vágható ívek

 1. Szilágyi László

  Tisztelt Hoffmann Zsolt Úr !
  Segítségét szeretném kérni fűrészlap választásban. Nem régen vettem egy 3 kerekű házi készítésű fűrészgépet barkácsolás céljára de a rajta lévő lap több helyen berepedezett végül elszakadt. A kerekek átmérője 270 mm szélessége 30 mm. Az önök tájékoztatóját olvasva 25x 0.6 x 6-os NV fogazású lap volt rajta.
  Ön milyen lapot javasol nekem erre a gépre?

  várom válaszát tisztelettel : Szilágyi László

  Válasz
  1. Hoffmann Zsolt Szerző

   Tisztelt Szilágyi úr! Milyen széles/vastag lap volt, ami elszakadt? A berepedezést, szakadást okozhatta többek között a kerékátmérőhöz képest túl vastag lap is.
   25 mm széles lapból van 0,5 mm vastag is, lehet, érdemesebb lenne azt megpróbálni! Üdvözlettel!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük