Scheppach BASATO 3 lapvezető csere – vásárlói fotók + részletes szerelési útmutató

Egy nagyon részletes, lépésről-lépésre útmutató következik a Scheppach BASATO3 Vario szalagfűrészgép lapvezetőjének cseréjéről. A gyári lapvezető helyett a mi 4×4-es Lapvezetőnk kerül beépítésre. Horlacher Úrnak nagyon hálásak vagyunk az átépítés dokumentálásáért és reméljük, hogy vevőink számára nagy segítséget fog jelenteni.

Átalakítási útmutató Scheppach Basato 3 Vario – gyári lapvezető cseréje a mi 4×4-es lapvezetőnkre (eredetileg német nyelvű szöveg magyar fordítása):

Ez az átalakítási útmutató a Scheppach Basato 3 vario szalagfűrészhez alkalmazható (Kép 1).
A két gyári lapvezetőt eltávolítani (Kép 2 + Kép 3).
A felső vezetőhöz egy adapterre van szükség (Felső adapter rajz).
Alumíniumot választottam erre, mivel könnyen megmunkálható (Kép 4 és Kép 5).
A 12 mm-es furat az eredeti excentrikus tengelynek szolgál, amelyet elöl le kell rövidíteni / vágni. Az alsó 10 mm-es furat az új vezetővel való kapcsolódásra szolgál. Oldalt egy-egy 5 mm-es furatot és M6 menetet kell vágni.
Az új, 4×4-es lapvezető tartójának egy kb. 25 mm hosszú 10 mm-es kerek rudat vegyünk, és a csavarmenetek biztosításához lapítsuk meg (Kép 6 és Kép 7).
Ahhoz, hogy az új felső vezetőt adapterrel felszereljük, az alsó védőt le kell vágni (Kép 8 és Kép 10).
A 9. kép azt mutatja, hogy a szabad áthaladási magasság kb. 160 mm.
Az alsó vezetőhöz is szükség volt egy adapterblokkra – választott méretek: H: 65 mm, Sz: 37 mm, Ma: 20 mm (Kép 11).
Rögzítsük az adapterblokkot imbuszcsavarokkal az eredeti furatokba (Kép 12). Kapcsoljuk össze az új alsó vezetőt a csapágytartóval. Ehhez az elülső 12 mm-es köracélt 10 mm hosszan d10-re alakítsuk ki, és fent és lent a hernyócsavarokkal biztosítsuk. A lapvezetőt helyezzük az adapterblokkra, majd igazítsuk az új szalagvezetést a feszített fűrészlapra, hogy megjelöljük a két furat helyét. Ezután fúrjunk 5 mm-es lyukakat (magfuratátmérővel) és vágjunk bele M6 menetet. A lyukak pozíciójának nem kell pontosnak lennie, mivel az alsó csapágytartóban hosszlyukak vannak.
A 13. és 14. képek a felszerelt alsó vezetőt mutatják.
Az utolsó 15. kép a Basato 3 újra összeszerelt állapotát mutatja. A két szalagvezető nagyon jól kidolgozott, és a csapágyak nagyon tisztán és könnyen mozognak. Valójában kár, hogy csak most találtam rájuk. A szalagvezetőket bárkinek, jó szívvel ajánlom tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük