A kúpos hasítógépekről

Kúpos hasítógép alkatrészek: hasítókúp különböző méretekben: 70-120 mm, tengelyek, csapágyházak, csapágyak.
hasítógép alkatrész

Kúpos hasítógéphez az alábbi méretű kúpokat kínáljuk:

Átmérő (mm) Hossz (mm)
70 220
90 250
120 300

Az összes általunk forgalmazott hasítókúp edzett, cserélhető véggel készül.
Miért fontos az edzett, cserélhető hegy?
1. a hasítókúp első kb 5 cm-es része kapja a legnagyobb terhelést, a munka során a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. A kuglik pl ezen az 5 cm-nyi úton már megroppannak. Ha nem megfelelő keménységű a póthegy, gyorsan eléletlenedik, és a csúcsa is gyorsan letörik.
2. A nem cserélhető végű kúpnak, ha letörik a hegye, használhatatlanná válik, újra “hegyezni” már nem lehet, így hulladék. Meglehetősen drága hulladék…
A póthegy a kúp árának töredéke. Póthegyeink a gondos anyagválasztásnak és a profi edzésnek köszönhetően, szakszerű használat mellett minimum 300-400 m3 fa elhasítása után is élesek, tökéletesen használhatóak.

Nem cserélhető végű kúp vásárlását nem ajánljuk senkinek!
A kúp anyaga: 20MnCr5 acél, nagyon kemény, de tovább edzhető ötvözet.
A póthegyeket minden esetben edzve adjuk, anyaguk 42CrMo4 szerszámacél, edzés utáni keménység: 50-55 hrc.
Menetemelkedés: változó emelkedés, 5 mm-el kezd a hegynél és fokozatmentesen megy át 8 mm emelkedésbe, forgásirányuk balos, ez minden kardánmeghajtáshoz és szinte az összes villanymotorhajtáshoz jó.
Kúp felfogatása a tengelyre:
40 mm átmérőjű, 60 mm mély belső furat, ékpálya nélkül.
Rögzítés:
2 db 10 mm átmérőjű átmenő furat. A legegyszerűbb,  legbiztosabb rögzítés a rugós csőstift, más néven brezonstift, hasított ék.
Ezen kívül kapható még:
– 440 mm hosszú, szabványos, 6 bordás TLT tengely 42CrMo4 szerszáacélból (a póthegy anyaga), a bordás vég edzett. Rendkívül kemény, strapabíró ötvözet.
– Készre megmunkált tengely villanymotor hajtáshoz.
Csapágyház vastagfalú csőből (falvastagság: 8 mm) esztergálva, csapágyakkal, seeger gyűrűkkel a traktor- és villanymotoros meghajtáshoz is. Falvastagsága miatt minden további nélkül hegeszthető.
Kúpos szorítós ékszíjtárcsák tetszőleges méretekben

Mivel az alkatrészeink mindegyike egymáshoz van méretezve, így könnyedén, gyorsan összeállítható egy kúpos hasítógép lényegi része, már csak a meghajtásról kell gondoskodni.

Villanymotorok minimális követelménye:
220v, 2,2 kW, 1440 F/min
380 v, 1,5 kW, 1440 Ft/min
A 2880 fordulatú motorok még extrém áttételezés mellett sem szoktak jók lenni erre a célra, mert nagyon kicsi a nyomatékuk, így gyorsan megszorul a kúp a fában.
Egyéb:
Hajtóműves motor, kapálógép, hidromotor: kevés tapasztalat van velük. Aki mindenképp ilyen meghajtást szeretne, készüljön fel, barkácsolás lesz vele.
Kapálógép motor: jellemzően 5-6 le körüli teljesítmény, 3.000 f/p feletti maximális fordulatszám. Nagy áttételre van szükség, de jól működő gép készíthető.
Hajtóműves villanymotor: 200 f/p alatti hajtóműnél túlságosan lassú lesz a munka, lehet.
Hidromotor: szintén működőképes megoldás, a vásárlói videók közt találhatóak kész gépek.

Kúpok követelménye:
3,5 kW teljesítményig: 70-es kúp
4 kW felett: 90-es kúp
Traktor 35 le alatt: 70-es, vagy 90-es kúp
Traktor 40 LE felett: 120-as kúp
Természetesen nagyobb teljesítményű motor ugyanúgy jól működik kisebb kúppal, illetve 120-as kúppal is lehet kuglit hasogatni, nem csak rönköt.

A kúp ideális forgási sebessége: 400-500 fordulat/perc között van, ezt legkönnyebben ékszíjas áttétellel tudjuk megvalósítani. Ha lassabb (akár 200 f/p), az nem baj, gyorsabbnál nehezebben kap bele a fába.
Egy példa:
A motoron 90 mm átmérőjű ékszíjtárcsa, a kúp tengelyén pedig 300 mm átmérőjű. Ezáltal a fordulatszám kb harmada lesz az eredetinek, a tengelyen leadott erő viszont háromszoros, azaz egy 2,2 kW-os motor esetében már több, mint 6 kW.
Általános szabály: ahányad részére akarjuk a fordulatot lassítani, ugyanaz a szorzószám legyen a tárcsák átmérője közt!
Ezzel az erővel már könnyedén hasíthatunk egy 70-es kúppal 30-40 cm átmérőjű kuglikat. Göcsörtös, ághelyes fákhoz már ajánlott a három fázisú motor, abból is a 4-5 kW-os. Annak nem lesz akadály. 🙂
Kétsoros ékszíjtárcsa 13-mm-es ékszíjjal ajánlott, de 4 kW-os villanymotor esetén már a kétsoros 17 mm-es szíjhoz való ékszíjtárcsa az ajánlott.

A tarktorhajtás sem bonyolult, ez esetben a hárompont felfüggesztésre kell megépíteni a hasítót és a kardánon keresztül meghajtani. Traktorra szerelt 90-es, vagy 120-as kúppal méterfát is tudunk hasítani.

Ha úgy gondolod, mást is érdekelhet, kattints a Megosztás gombra, hogy ismertebbek lehessünk!! 🙂 Vagy küldd tovább E-mailben!

50 hozzászólás “A kúpos hasítógépekről” bejegyzésben.

 1. NYITRAY SÁNDOR

  Tisztelt Hoffman Úr!
  Árajánlatot szeretnék kérni egy komplett szettre, tengely,csapágyház,csapágy,ékszíjtárcsák,hasító kúp.
  230v/1500 ford.motorom van,tengely átmérő 24mm,ékpálya8mm,tengelycsonk hossza 45mm.Ön mekkoa kúpot ajánl és mekkora ékszíjtárcsákat.Válaszát előre is közsönöm:SANDOR 70

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Sándor! A komplett szett 51.500 Ft. Ez 70-es kúp edzett, cserélhető heggyel, tengely, csapágyszett, tárcsa a motorra és tárcsa a kúp tengelyére. Üdv: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 2. Gurbai Gyula

  Üdvözlöm,van egy 5,5 lovas benzinmotorom,annak segítségével szeretnék egy fa hasítót késziteni,ahoz szeretnék öntöl ár ajánlatot kérni,hogy tengely, kup, csapágyház, ékszílytárcsák,tehát minden ami szükséges,és a leg optimálisabb a gépnek

  Válasz
 3. Kriston-Mátyás László

  Üdvözlöm. Árajánlatot szeretnék kérni:70mm-es kup,tengely,csapágyház csapággyal,300mm kétsoros 13,tengelyre dolgozva rögzitve.kup rögzitéshez stift. Posta költséggel menyibe kerűlne. Üdvözlettel Kriston.

  Válasz
 4. Czerovszki Áron

  Tisztelt Uram! Nagyon köszönöm a segítséget! Még annyit magának mi a tapasztalata egy ekkora motorral mekkora méretig lehet hasítani méterfában illetve kugliban? Válaszát várom! Üdv.: Czerovszki Áron

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   A 90-es kúp is behatárolja a lehetőségeket, de ehhez a motorhoz ez a kúp való. Kuglifában gyakorlatilag mindegy az átmérő, ha a fát nem rögtön félbe akarjuk hasítani, hanem úgymond körbeszeleteljük. Méterfa esetében általában 30 cm rönkátmérőig jól használható. De ez nagyban függ attól, hogy csomós -e a fa, mennyire egyenes szálú. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 5. Czerovszki Áron

  Tisztelt Uram! Válaszát köszönöm! A motor maximális ereje (5KW) az 3000-es fordulat/percen van. Így a kúp kissé gyorsabb.Ez valamit befolyásol-e a munka tempón esetleg nehezebben fog bele kapni? Válaszát várom! Üdv.: Czerovszki Áron

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Legtöbbször nem szükséges teljes gázon üzemeltetni a motorokat, ha pl 2000-es fordulaton megy, akkor 500-at forog a kúp, az tökéletes fordulatszám. 2400-on 600 lesz belőle, az is használható, nem lesz gond. Ha túl gyorsan forog a kúp, nehezebben kap bele a fába, amikor meg belekap túl gyorsan rántja magára. Üdvözlettel!

   Válasz
 6. Czerovszki Áron

  Tisztelt Uram! Érdeklödenék hogy egy 5 KW-os benzinmotor 1:4-es áttéllel alkalmas-e 90-es kúppal méterfa hasítására? Válaszát várom! Üdv: Czerovszki Áron

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Czerovszki úr! A motor nagy eséllyel alkalmas a célra. Kérdés, hogy ezzel az áttétellel mennyi lesz a kúp fordulata. Ideális esetben 400-600 f/p közé kell, hogy essen.

   Válasz
 7. Tari Sándor

  Tiszteletem!Szeretnėk egy 28-as tengelyre 70-es átmėrő,300-as hosszal,cserėlhető heggyel, 1db kúpot. Kérném mielőbbi válaszát!

  Üdv.. Tari Sándor

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Tari Úr! Ilyen kúpot sajnos nem tudok adni. A 70-es kúpjaim hossza 220 mm és az összes kúp 40-es tengelyre illeszkedik. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 8. urbán péter

  Tisztelt Uram! Egy 3kw-os 380v-os villanymotor átkötve 220v-ra megfelelő méterfa hasításra? Üdvözlettel,péter.

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Urbán úr! Méterfa hasításához legalább 5,5 kW-os, 380-as motor szükséges. Kisebbel nem is igazán érdemes próbálkozni. Az említett motor kugli hasításra alkalmas. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 9. Gredics János

  Tisztelt Zsolt!
  Egy 14 Le kis traktorral szeretnék hidraulika által hajtott kúpos hasítót működtetni.Tudna esetleg segíteni, milyen teljesítményű szivattyú és hidromotor lenne megfelelő? Ha lehetséges, méterfát is szeretnék hasogatni.
  üdv.

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt János! Hidraulikus hasítóval kapcsolatban nincsen tapasztalatom, a kúpot közvetlen kardánhajtásról is lehet üzemeltetni. Sokan készítettek már ilyen gépet, a vásárlói képek, videók között is talál ilyet. A 90-es kúpot javaslom, azzal kb 30 cm rönkátmérőig tud hasítani és a traktor teljesítménye is megfelelő. Üdvözlettel: Zsolt

   Válasz
   1. Gredics János

    Köszönöm a választ. Problémám az, hogy a gép első kerék meghajtású és a kormányzás úgy működik mint az LKT-nál.Ezért kardánnal nem tudom hátra vinni a hajtást, egyszerűbbnek és használhatóbbnak tűnik a hidraulikus megoldás, tekintve a gumicső hajlékonyságát.Vagy az elejére kéne építeni a kúpot.
    üdv.: János

    Válasz
    1. Hasito.hu Szerző

     Tisztelt János! Így már értem a problémát. Sajnos a hidraulikával kapcsolatban nem vagyok jártas, ebben a részében nem tudok segíteni. 🙁 Üdvözlettel!

     Válasz
 10. Hartung Zoltán

  Tisztelt Zsolt én érdeklődnék hogy egy 3fazisu 3kw-os motorhoz milyen kúp és egszijtarcsàk kellenek kugli fához elöl is köszönöm

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Zoltán! Ha 1400 körüli a motor fordulatszáma, akkor 1:3 arányú lassítást javaslok. A motorra 90-es, a kúp tengelyére 300-as tárcsát javaslok 2 soros 13mas profillal. Ez a motor 70-es kúppal tökéletes kuglik hasogatásához. Üdvözlettel: Zsolt

   Válasz
 11. Nagy Péter

  Tisztelt Zsolt!
  Érdeklődnék hogy 90-es kúppal 4 kw-os motor 1440 fordulattal jó-e rönk hasításhoz (30 -50 cm-)ig?És ez úttal szeretnék árakat kérni a következőkre:-1.-2.tengely szettre.
  -70-es,90-es kúpra,
  -70-es,90-es csere hegyre,
  -300 ékszíjtárcsákra egysoros 17 és kétsoros 13 kivitelben.
  -100 ékszíjtárcsákra egysoros 17 és kétsoros 13 kivitelben.

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Péter! A 90-es kúppal lehet méterfát hasítani, de 4 kW-os motor kugli hasításhoz való. Méterfákhoz 5,5 kW alattit nem javaslok.
   A tengely szettek közül csak az 1-est tudom már adni. Az árakat E-mailben küldöm. Üdvözlettel!

   Válasz
    1. Hasito.hu Szerző

     Igen, így is csak kuglihoz javaslom. Meg lehet próbálni a méterfát, de nagy eséllyel csak a kis átmérőjű fákat fogja bírni. 30-50 cm átmérőjű rönkökhöz traktorhajtás szükséges.

     Válasz
 12. Buzder Lajos

  Tisztelt Zsolt!

  2 család tüzifáját kellene konyhakész állapotra hozni 30-60cm-es akác-tölgy rönkökből (1m) lehetőleg 230V-os motorral.
  A méretből adódóan volna amit rönkből kellene hasítani, de javarészt kugliból dolgoznánk.
  Erre a feladatra milyen szettet ajánl?
  milyen tengely hossz lenne az ideális, és milyen csapágy milyen fészektávolsággal?? (Sikló? soros golyós? 2 soros golyós? henger görgős?
  Kérem küldjön ajánlatot!

  Köszönettel:
  Buzder Lajos

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Lajos!
   230 v-os motorral nem lehet méterfát hasítani, kuglit is max 35-40 cm átmérőig.
   Az említett fákhoz komolyabb motorral hajtott gép szükséges, minimum 4 kW, 380 v.
   Az árakat e-mailben küldöm. Üdvözlettel!

   Válasz
 13. Farkas Tamas

  T. Zsolt
  Van egy Honda GX340-es 11 Le motorom, ebbol szeretnek hasitot csinalni. A kerdesem az lenne, hogy mekkora a legnagyobb kup amit elbirna? A legtobb esetben 20-40cm-es atmeroju szaraz es nyers nyarfat hasogatnek. A motor a 11 Le-ot 3600-as fordulaton adja le. Ehhez a gephez szeretnek komplett arajanlatot kerni. ( kup, tarcsa, tengely, stb ) Valaszat elore is koszonom. Az ekezet hianyert elnezest

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Tamás! Alapvetően egy 11 le-s motorhoz 90-es kúpot javasolnék, ez nagy százalékban jó lenne az ön által leírt méterfákhoz. A kúp ideális forgási sebessége 4-600 között van. A 3600-as fordulat a teljes gáz? Az optimális az lenne, ha max 2.000-es fordulaton menne a motor, mert akkor 1:4 áttétellel megoldható lenne a lassítás. Az árakat E-mailben küldöm. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 14. Horváth László

  ÜDV:szeretnék érdeklődni 2drb 90-es kúp tartalék 2dr véggel
  2drb 120-as kúp tartalék véggel
  csak azért érdekel ez a két fajta,mert még nem döntöttük el a barátommal melyiket vegyük
  Köszönöm

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Horváth úr! A 120-ast 35 le feletti traktorhoz ajánlom, a 90-est 4 kw-os villanymotortól, vagy 5,5 Le benzinmotortól felfelé. Az árakat e-mailben küldöm. Üdvözlettel!

   Válasz
 15. Bodnár Zsolt

  Hello
  220v villanymotorhoz milyen kúpot és szíjtárcsát kellene használni?
  Az a baj hogy sajnos csak 220 van itthon és legalább azért ilyen 30 cm átmérőig jó lenne hasítani.
  Üdv Zsolt

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Üdvözlöm! 220-as motorral megy a saját hasítógépem is. A legfontosabb, hogy 2,2 kw-nál ne legyen kisebb a motor teljesítménye, és mindenképp 1440, vagy hasonló legyen a fordulatszáma. Így a motorra egy 90-100 mm-es tárcsát, a kúp tengelyére 300 mm átmérőjűt javaslok. Ezzel az áttétellel 30 cm kugliátmérőig jól használható gépet kapunk. Ha esetleg gyertyán van ilyen átmérőben, ahhoz kevés ez a teljesítmény.

   Válasz
 16. Jeno Nagy

  Tisztelt Zsolt!

  Nagyon hasznosnak talatam a leirast, epp egy hasonlo gep megepitese elott vagyok.
  Azt olvastam a fenti leirasban, hogy az 1500-as fordulatszam meg elmegy de a 3000-es mar tul nagy, gyengiti a leadott erot.
  Ez akkor is igy van, hogyha a 3000-es fordulatot egszijtarcsaval lehoznam 550 fordulatra?
  Hogyha az azonos erossegu motor 1500-al vagy 3000-el forog, de mindket esetben attetellel le van hozva az ero 550-re akkor a lasubb fordulatu motor erosebb?

  Nekem eddig van egy 80 mm-es hasitokupom tengellyel es egy 3000-es fordulatszamu haromfazisos 11 kw-os motor hozza, amit 550-es fordulatra lehoznek, igy 60 kw fole none a motor ereje? lehetne-e ezzel meterfat is hasitani?
  Koszonom a valaszat, tisztelettel:

  Nagy Jeno.

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Jenő! A gyors fordulatú motoroknak kisebb a nyomatékuk, ez a különbség az áttételezés után is megmarad.
   Viszont egy 11 kw-os motor esetén ez már “megbocsájtható”, megfelelő áttételezéssel hibátlanul fog működni méterfa hasításához, ez biztos. Az 55-es fordulatszám megfelelő lesz. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 17. Boros László

  Tisztelt Zsolt!
  Érdeklődni szeretnék,13 le-ős japán traktorhoz komplett
  tengely kúppal,csapágyházzal mennyiért lenne?
  Köszönöm a válaszát.

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt László!
   13 le-s traktorhoz a 70-est, vagy a 90-es kúpot ajánlom. Mindegyikkel szépen fog dolgozni a gép. Az árakat e-mailben küldöm. Üdvözlettel!

   Válasz
 18. Zoltan

  Tisztelt Zsolt!
  Árajánlatot kérnék a következő alkatrészekre:
  -1.-2.tengely szettre.
  -70-es,90-es kúpra,
  -70-es,90-es csere hegyre,
  -300 ékszíjtárcsákra egysoros 17 és kétsoros 13 kivitelben.

  Válasz
 19. Nagy Károly

  Tisztelt Zsolt!
  Árajánlatot kérnék a következő alkatrészekre:
  -1.-2.tengely szettre.
  -70-es,90-es kúpra,
  -70-es,90-es csere hegyre,
  -300,85 ékszíjtárcsákra egysoros 17 és kétsoros 13 kivitelben.

  A gépemet asztalon kugli hasítására,az asztallap levétele után méterfa hasítására szeretném használni.
  Kérdésem az lenne:
  -a kész gépeken a kúp alatt az asztalra hegesztett éknek mennyire van szerepe a hasításban?Elhagyható?
  -hasításkor ,ha a kugli göcsös és nem hasad szét, akkor a kúp mögött nem okoz károsodást a csapágyházban vagy ezért kell az ék az asztalra?
  -Inkább csőcsapágyházat használjak vagy érdemes hosszabb tengelyt kialakítani a fentiek miatt?
  -ha kugli ,méterfa nem hasad szét, a motor forgásirány váltására
  kitekeredik a kúp a fából,érdemes irányváltó kapcsolót beszerelni?
  Előre is köszönöm válaszát:Nagy Károly

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Károly!
   Az árajánlatot elküldtem e-mailben.
   A kérdéseire a válaszok:
   -Az ék elhagyható, ha a kúphegy az asztal lapjától 8 cm-nél alacsonyabban van, mivel leginkább abban van az éknek szerepe, hogy megakadályozza a kugli körbefordulását. Ha beépítésre kerül az ék, akkor javaslom, hogy a póthegy és a kúptest találkozási pontjától induljon ki, mert így már van ideje megroppanni a fának és utána szépen megvezeti.
   -A csapágyházakban, akár talpas, akár csőből készült, nem fog károsodást okozni a fa.
   -A hosszabb tengely praktikus, ha nagy átmérőjű kuglikat kell hasítani.
   -3 kW felett már érdemes az irányváltó.
   Üdvözlettel!

   Válasz
 20. Fűry Zsolt

  Tisztelt Zsolt!
  Árajánlatot kérnék a következő alkatrészekre:
  -1.-2.tengely szettre.
  -70-es,90-es kúpra,
  -70-es,90-es csere hegyre,
  -300,85 ékszíjtárcsákra egysoros 17 és kétsoros 13 kivitelben.

  A gépemet asztalon kugli hasítására,az asztallap levétele után méterfa hasítására szeretném használni.
  Kérdésem az lenne:
  -a kész gépeken a kúp alatt az asztalra hegesztett éknek mennyire van szerepe a hasításban?Elhagyható?
  -hasításkor ,ha a kugli göcsös és nem hasad szét, akkor a kúp mögött nem okoz károsodást a csapágyházban vagy ezért kell az ék az asztalra?
  -Inkább csőcsapágyházat használjak vagy érdemes hosszabb tengelyt kialakítani a fentiek miatt?
  -ha kugli ,méterfa nem hasad szét, a motor forgásirány váltására
  kitekeredik a kúp a fából,érdemes irányváltó kapcsolót beszerelni?
  Előre is köszönöm válaszát:
  Fűry Zsolt

  Válasz
 21. Fodor Árpád

  Tisztelt Zsolt!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2,2kW-os háromfázisu motorral meghajtott, ferdefogazású fogaskerék áttétel, ahol a kúp 200-zat forog, megfelel-e a hasitáshoz? Leginkább a sebességre gondolok.

  Tisztelettel Fodr Árpád

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Árpád!
   Az ideális fordulat 4-500 f/p, ezzel a leginkább termelékeny a munka. A 200-as fordulat is használható, csak a munkatempó lesz lassúbb. Az említett motorteljesítmény tökéletes.
   Üdv: Zsolt

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük