A kúpos hasítógépekről

Kúpos hasítógép alkatrészek: hasítókúp különböző méretekben: 70-120 mm, tengelyek, csapágyházak, csapágyak.
hasítógép alkatrész

Kúpos hasítógéphez az alábbi méretű kúpokat kínáljuk:

Átmérő (mm) Hossz (mm)
70 220
90 250
120 300

Az összes általunk forgalmazott hasítókúp edzett, cserélhető véggel készül.
Miért fontos az edzett, cserélhető hegy?
1. a hasítókúp első kb 5 cm-es része kapja a legnagyobb terhelést, a munka során a legnagyobb igénybevételnek van kitéve. A kuglik pl ezen az 5 cm-nyi úton már megroppannak. Ha nem megfelelő keménységű a póthegy, gyorsan eléletlenedik, és a csúcsa is gyorsan letörik.
2. A nem cserélhető végű kúpnak, ha letörik a hegye, használhatatlanná válik, újra „hegyezni” már nem lehet, így hulladék. Meglehetősen drága hulladék…
A póthegy a kúp árának töredéke. Póthegyeink a gondos anyagválasztásnak és a profi edzésnek köszönhetően, szakszerű használat mellett minimum 300-400 m3 fa elhasítása után is élesek, tökéletesen használhatóak.

Nem cserélhető végű kúp vásárlását nem ajánljuk senkinek!
A kúp anyaga: 20MnCr5 acél, nagyon kemény, de tovább edzhető ötvözet.
A póthegyeket minden esetben edzve adjuk, anyaguk 42CrMo4 szerszámacél, edzés utáni keménység: 50-55 hrc.
Menetemelkedés: változó emelkedés, 5 mm-el kezd a hegynél és fokozatmentesen megy át 8 mm emelkedésbe, forgásirányuk balos, ez minden kardánmeghajtáshoz és szinte az összes villanymotorhajtáshoz jó.
Kúp felfogatása a tengelyre:
40 mm átmérőjű, 60 mm mély belső furat, ékpálya nélkül.
Rögzítés:
2 db 10 mm átmérőjű átmenő furat. A legegyszerűbb,  legbiztosabb rögzítés a rugós csőstift, más néven brezonstift, hasított ék.
Ezen kívül kapható még:
– 440 mm hosszú, szabványos, 6 bordás TLT tengely 42CrMo4 szerszáacélból (a póthegy anyaga), a bordás vég edzett. Rendkívül kemény, strapabíró ötvözet.
– Készre megmunkált tengely villanymotor hajtáshoz.
Csapágyház vastagfalú csőből (falvastagság: 8 mm) esztergálva, csapágyakkal, seeger gyűrűkkel a traktor- és villanymotoros meghajtáshoz is. Falvastagsága miatt minden további nélkül hegeszthető.
Kúpos szorítós ékszíjtárcsák tetszőleges méretekben

Mivel az alkatrészeink mindegyike egymáshoz van méretezve, így könnyedén, gyorsan összeállítható egy kúpos hasítógép lényegi része, már csak a meghajtásról kell gondoskodni.

Villanymotorok minimális követelménye:
220v, 2,2 kW, 1440 F/min
380 v, 1,5 kW, 1440 Ft/min
A 2880 fordulatú motorok még extrém áttételezés mellett sem szoktak jók lenni erre a célra, mert nagyon kicsi a nyomatékuk, így gyorsan megszorul a kúp a fában.
Egyéb:
Hajtóműves motor, kapálógép, hidromotor: kevés tapasztalat van velük. Aki mindenképp ilyen meghajtást szeretne, készüljön fel, barkácsolás lesz vele.
Kapálógép motor: jellemzően 5-6 le körüli teljesítmény, 3.000 f/p feletti maximális fordulatszám. Nagy áttételre van szükség, de jól működő gép készíthető.
Hajtóműves villanymotor: 200 f/p alatti hajtóműnél túlságosan lassú lesz a munka, lehet.
Hidromotor: szintén működőképes megoldás, a vásárlói videók közt találhatóak kész gépek.

Kúpok követelménye:
3,5 kW teljesítményig: 70-es kúp
4 kW felett: 90-es kúp
Traktor 35 le alatt: 70-es, vagy 90-es kúp
Traktor 40 LE felett: 120-as kúp
Természetesen nagyobb teljesítményű motor ugyanúgy jól működik kisebb kúppal, illetve 120-as kúppal is lehet kuglit hasogatni, nem csak rönköt.

A kúp ideális forgási sebessége: 400-500 fordulat/perc között van, ezt legkönnyebben ékszíjas áttétellel tudjuk megvalósítani. Ha lassabb (akár 200 f/p), az nem baj, gyorsabbnál nehezebben kap bele a fába.
Egy példa:
A motoron 90 mm átmérőjű ékszíjtárcsa, a kúp tengelyén pedig 300 mm átmérőjű. Ezáltal a fordulatszám kb harmada lesz az eredetinek, a tengelyen leadott erő viszont háromszoros, azaz egy 2,2 kW-os motor esetében már több, mint 6 kW.
Általános szabály: ahányad részére akarjuk a fordulatot lassítani, ugyanaz a szorzószám legyen a tárcsák átmérője közt!
Ezzel az erővel már könnyedén hasíthatunk egy 70-es kúppal 30-40 cm átmérőjű kuglikat. Göcsörtös, ághelyes fákhoz már ajánlott a három fázisú motor, abból is a 4-5 kW-os. Annak nem lesz akadály. 🙂
Kétsoros ékszíjtárcsa 13-mm-es ékszíjjal ajánlott, de 4 kW-os villanymotor esetén már a kétsoros 17 mm-es szíjhoz való ékszíjtárcsa az ajánlott.

A tarktorhajtás sem bonyolult, ez esetben a hárompont felfüggesztésre kell megépíteni a hasítót és a kardánon keresztül meghajtani. Traktorra szerelt 90-es, vagy 120-as kúppal méterfát is tudunk hasítani.

56 thoughts on “A kúpos hasítógépekről

 1. Seres Kálmán

  Tisztelt Hoffmann Zsolt: Vèlemènyét kèrném,van egy380v-os,2.8 kw 1420f/P villanymotor.Kupos hasított szeretnék csinálni,70-es kúppal.A vill.m. on 120 as kétsoros ék.tárcsa van.
  Mek kora 13-as èkszij tárcsa szükséges hozzá ? Lehetséges ezzel mèteres ölfàt hasogatni? Szeretném megkérdezni hogy, mennyibe kerülne az èkszijtárcsa,a tengely a kèt talpas csapágyház csapágyakkal,a kèt stift,edzett végű hasíto kúp? Köszönettel Seres Kálmán.

  Válasz
  1. Hoffmann Zsolt Szerző

   Tisztelt Seres Úr! Én 300-as tárcsát javasolnék, ennek az ára 40.000 Ft, a 70-es kúp 20.000 Ft, a tengely 10.000, a csapágyszett (nem talpas, hanem csőből esztergált) 15.000 Ft. Ez a gép csak kugli hasítására alkalmas, méteres rönkökhöz legalább 5,5 kW-os motor szükséges. Üdv: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 2. Mileji László

  Tisztelt Cim.
  Szeretnék érdeklődni,hogy van egy 220-asvillanymotorom amely 3 KW-os szeretnék egy kupos fahasítót készíteni .,kuglifa hasítására. Milyen kúpot ajánlana, mekkora átmérő,hossz,és furattal,valamint mennyi lenne az ára. Várom válaszát

  Válasz
 3. Gergely József

  Tiszteletem ! Az lenne a kérdésem hogy 63mm körüli tárcsa 2x13mm szíjhoz tengely 24 es szóritóval mennyibe kerülne?

  Válasz
 4. NYITRAY SÁNDOR

  Tisztelt Hoffman Úr!
  Árajánlatot szeretnék kérni egy komplett szettre, tengely,csapágyház,csapágy,ékszíjtárcsák,hasító kúp.
  230v/1500 ford.motorom van,tengely átmérő 24mm,ékpálya8mm,tengelycsonk hossza 45mm.Ön mekkoa kúpot ajánl és mekkora ékszíjtárcsákat.Válaszát előre is közsönöm:SANDOR 70

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Sándor! A komplett szett 51.500 Ft. Ez 70-es kúp edzett, cserélhető heggyel, tengely, csapágyszett, tárcsa a motorra és tárcsa a kúp tengelyére. Üdv: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 5. Gurbai Gyula

  Üdvözlöm,van egy 5,5 lovas benzinmotorom,annak segítségével szeretnék egy fa hasítót késziteni,ahoz szeretnék öntöl ár ajánlatot kérni,hogy tengely, kup, csapágyház, ékszílytárcsák,tehát minden ami szükséges,és a leg optimálisabb a gépnek

  Válasz
 6. Kriston-Mátyás László

  Üdvözlöm. Árajánlatot szeretnék kérni:70mm-es kup,tengely,csapágyház csapággyal,300mm kétsoros 13,tengelyre dolgozva rögzitve.kup rögzitéshez stift. Posta költséggel menyibe kerűlne. Üdvözlettel Kriston.

  Válasz
 7. Czerovszki Áron

  Tisztelt Uram! Nagyon köszönöm a segítséget! Még annyit magának mi a tapasztalata egy ekkora motorral mekkora méretig lehet hasítani méterfában illetve kugliban? Válaszát várom! Üdv.: Czerovszki Áron

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   A 90-es kúp is behatárolja a lehetőségeket, de ehhez a motorhoz ez a kúp való. Kuglifában gyakorlatilag mindegy az átmérő, ha a fát nem rögtön félbe akarjuk hasítani, hanem úgymond körbeszeleteljük. Méterfa esetében általában 30 cm rönkátmérőig jól használható. De ez nagyban függ attól, hogy csomós -e a fa, mennyire egyenes szálú. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 8. Czerovszki Áron

  Tisztelt Uram! Válaszát köszönöm! A motor maximális ereje (5KW) az 3000-es fordulat/percen van. Így a kúp kissé gyorsabb.Ez valamit befolyásol-e a munka tempón esetleg nehezebben fog bele kapni? Válaszát várom! Üdv.: Czerovszki Áron

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Legtöbbször nem szükséges teljes gázon üzemeltetni a motorokat, ha pl 2000-es fordulaton megy, akkor 500-at forog a kúp, az tökéletes fordulatszám. 2400-on 600 lesz belőle, az is használható, nem lesz gond. Ha túl gyorsan forog a kúp, nehezebben kap bele a fába, amikor meg belekap túl gyorsan rántja magára. Üdvözlettel!

   Válasz
 9. Czerovszki Áron

  Tisztelt Uram! Érdeklödenék hogy egy 5 KW-os benzinmotor 1:4-es áttéllel alkalmas-e 90-es kúppal méterfa hasítására? Válaszát várom! Üdv: Czerovszki Áron

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Czerovszki úr! A motor nagy eséllyel alkalmas a célra. Kérdés, hogy ezzel az áttétellel mennyi lesz a kúp fordulata. Ideális esetben 400-600 f/p közé kell, hogy essen.

   Válasz
 10. Tari Sándor

  Tiszteletem!Szeretnėk egy 28-as tengelyre 70-es átmėrő,300-as hosszal,cserėlhető heggyel, 1db kúpot. Kérném mielőbbi válaszát!

  Üdv.. Tari Sándor

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Tari Úr! Ilyen kúpot sajnos nem tudok adni. A 70-es kúpjaim hossza 220 mm és az összes kúp 40-es tengelyre illeszkedik. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz
 11. urbán péter

  Tisztelt Uram! Egy 3kw-os 380v-os villanymotor átkötve 220v-ra megfelelő méterfa hasításra? Üdvözlettel,péter.

  Válasz
  1. Hasito.hu Szerző

   Tisztelt Urbán úr! Méterfa hasításához legalább 5,5 kW-os, 380-as motor szükséges. Kisebbel nem is igazán érdemes próbálkozni. Az említett motor kugli hasításra alkalmas. Üdvözlettel: Hoffmann Zsolt

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük