Munkavédelem fahasításkor

Egy kis munkavédelem tűzifa hasogatáskor:

Nem szakszövegként, hanem gyakorlatiasan csak néhány gondolat…
Mindenki százszor hallotta már, tudja is, unja is, de nem árt százegyedszer is elismételni. Mert jobb megelőzni a bajt.

A hasítógép, mint minden szerszámgép, veszélyes üzem. Ezért mindig kellő körültekintéssel, soha ne kapkodva dolgozzunk vele. Fontos, hogy a hasítógép stabilan álljon a talajon. Előnyös, ha nem egyedül hasogatunk. Nem csak azért, mert gyorsabban megy a munka, hanem, ha bármi történik, van egy segítő mellettünk.
A kúpos hasítóval történő munkavégzés során a bő ujjú felsőruházat és legtöbbször a kesztyű is előnytelen viselet! Persze a szálkák ellen a kesztyű igen jó. Ennek ellenére a szabad kézzel történő munkavégzést javasoljuk. Sokkal biztosabb így a fogás a fán.
Lábunkon zárt lábbeli legyen. Ha leesik egy kugli az asztalról, az még így is fájdalmas, de sérülést jó eséllyel nem okoz.

Elektromos hajtású gépnél figyeljünk a vezetékekre, a kuglikat ne dobjuk rá, mert megsérülhet a vezetékelés. A csatlakozások mindig szigetelve legyenek! Elektromos hiba esetén a szerelést bízzuk szakemberre!
Traktorhajtásnál, főleg méterfák esetén nagyobb terheket kell megmozgatnunk, a rönköket óvatosan tereljük a forgó kúp felé és lehető legtávolabb maradjunk tőle.

Szétrepülő forgácsokra, mint a hidraulikus gépeknél, nem kell számítanunk. Nagyon kevés hulladék keletkezik, az is leginkább a fahasábokról/rönkökről lehulló fűrészpor, föld, stb.

A villanymotor hajtású kúpos hasító meglehetősen halkan dolgozik, így a zaj miatt nem kell aggódnunk. A traktorhajtású is jellemzően a traktor alapjárati fordulatán üzemel.

Még egy dolog:
A kúpos hasító nem veszélyesebb a hidraulikusnál. Mindkettőnél az odafigyelés elengedhetetlen!

Jó munkát kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük